Kurz eura vyskočil na 14-mesačné maximum

29.01.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 29. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes vyskočil na najvyššiu úroveň takmer za 14 mesiacov, informovala agentúra DPA. Pozitívne údaje z amerického realitného trhu totiž zvýšili rizikový apetít investorov.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,3496 USD, čo je najviac od začiatku decembra 2011. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3433 (v pondelok: 1,3444) USD/EUR.

Podľa devízového experta banky Metzler Eugena Kellera sú súčasná eufória a posilňovanie eura značne prehnané. Kríza v eurozóne sa totiž ešte neskončila. Navyše hrozí, že niektoré krízou zasiahnuté krajiny opäť upadnú do letargie, keď nebudú cítiť tlak finančných trhov, ktoré sa trocha upokojili. "Malý cyklický rast stojí na hlinených nohách," myslí si Keller.

Okrem toho politici považujú posilnenie eura za prekážku oživenia ekonomiky menovej únie, keďže obmedzuje export, ktorý mal vytiahnuť krízou zasiahnuté krajiny z problémov. V piatok (25. 1.) varoval pred silným eurom aj francúzsky minister financií Pierre Moscovici.
 

Vyberte región